toggle mobile menu

MUISTILISTA VERKKOTUNNUKSEN VAIHTOON

NÄIN ONNISTUT VERKKOTUNNUKSEN VAIHDOSSA

#verkkotunnus #verkkosivut #hakukoneoptimointi


Päivitetty 8.8.2022

Mies käyttää Macbook Pro tietokonetta sylissään ja ruudulla näkyy parrakas avatar hahmo.

Verkkotunnus on olennainen osa yrityksesi brändiä ja löydettävyyttä. Se on sinun verkkosivusi nimi, eli domain. Siksi on tärkeää, että verkkotunnus on brändisi mukainen ja hakukoneystävällinen, sekä herättää luottamusta ja puhuttelee asiakastasi. Verkkotunnus kannattaa siis miettiä tarkkaan, sillä se on usein keskeisin osa yrityksesi digitaalista viestintää ja markkinointia.

On kuitenkin tilanteita, jolloin verkkotunnus kannattaa uudistaa tai vaihtaa. Näitä ovat esimerkiksi muutokset brändissä, palvelussa tai toimintaympäristössä. Yleisesti verkkosivut kannattaa rakennetaan kokonaan uudestaan seuraavalle verkkotunnukselle, mutta kaiken aloittaminen alusta edellyttää paljon työtä, eikä ole välttämättä sen arvoista. Tällöin verkkosivun sisällön siirtäminen suoraan uudelle verkkotunnukselle, on varteenotettava vaihtoehto.

Verkkosivun sisällön siirtoon kannattaa valmistautua huolelle, jos haluat varmistaa, että uudet ja vanhat asiakkaat löytävät sinut myös jatkossa. Harkitsematon verkkotunnuksen vaihto voi johtaa löydettävyyden kannalta tuhoisiin seurauksiin. Verkkosivujen sisällön siirto uudelle verkkotunnukselle on kuitenkin suhteellisen riskitöntä, kun vaan teet sen vaihe vaiheelta oikein. Tässä on kattava muistilista asioista, mitä sinun kannattaa huomoida verkkotunnusta vaihtaessa.

Vaalenpunaisia kukkia täydessä loistossaan sinisen taivaan alla.

Wordpress -verkkosivujen päivitys ja verkkotunnuksen vaihto | Seksuaaliterapeutti Tiija Takanen

Digitekoja Oy on ihmisläheistä ja ammattitaitoista palvelua, joissa sovituista asioista pidetään kiinni, kunnioitetaan asiakkaan vahvuuksia, sekä pyritään laadukkaaseen lopputulokseen. Voin lämpimästi suositella Mikaa, ja aion ehdottomasti käyttää hänen tarjoamiaan digipalveluja jatkossa.

Seksuaaliterapeutti | Tiija Takanen

Lue lisää asiakaskokemuksia

Toimi näin, kun lähdet vaihtamaan verkkotunnuksesi.

1. Varaa uusi verkkotunnus heti.

Haluat tietenkin varmistaa, että saat verkkotunnuksen varmasti itsellesi, mutta verkkotunnuksen varaamiselle ajoissa on myös muita perusteita. Yksi syy on se, että verkkotunnuksilla tehdään kauppaa. Kun olet rekisteröinyt verkkotunnuksen itsellesi, niin kukaan ei voi sitä enää ”varastaa” ja myydä sinulle kovalla hinnalla. Tämä riski on usein pieni, mutta kovassa kilpailussa, trendituotteiden ja -palveluiden sekä isojen brändien kohdalla riski onkin jo isompi.


Toinen syy on mahdollisuus ennakoivaan hakukoneoptimointiin. Vaikka sinulla et olisi heti siirtämässä verkkosivusi sisältöä uudelle verkkotunnuksellesi, niin sinulla on kuitenkin mahdollisuus avata sinne "Rakennamme uutta" tai "Avaamme pian" -sivu. Näin annat ihmisille ja hakukoneille mahdollisuuden löytää ja indeksoida uusi verkkotunnus ennen varsinaista julkaisua.

2. Kerro ajoissa, että vaihdat verkkotunnustasi.

Vaikka tämä muutos ei olisikaan sinusta kovin juhlallinen, niin siitä ei varmasti haittaa, että luot muutoksen ympärille pienen jännitysmomentin. Tämä voi parhaimmillaan johtaa siihen, että uuden verkkotunnuksen myötä yleisömääräsi jopa kasvaa. Mikäli jätät kertomatta muutoksesta ihmisille ajoissa, niin muodostuu kohonnut riski siitä, että osa asiakkaistasi katoaa.

Kerro siis avoimesti ihmisille, että verkkosivusi saa pian uuden nimen. Voit tehdä sen sosiaalisessa mediassa tai vaikka uutiskirjeellä, jos sinulla on asiakkaidesi lupa sellaisen lähettämiseen. Toisaalta voit myös pyytää alasi vaikuttajilta sekä verkostoltasi tukea sanan levittämiseen. Kun olet lopulta siirtänyt verkkosivusi sisällön uudelle verkkotunnukselle, niin palkitse odotus antamalla ihmisille lisäarvoa tarinalla, joka kertoo miksi tai mikä johdatti sinut valitsemaan uuden verkkotunnuksen verkkosivuillesi.

3. Pidä vanha verkkotunnus muutoksen jälkeen.

Vanha verkkotunnuksesi kerää todennäköisesti yhä liikennettä, vaikka muutoksesta olisi mennyt jo tovi ja olisit pyrkinyt myös kertomaan asiasta ajoissa. Liikennettä voi tulla jaetuista sosiaalisen median linkeistä, selaimen kirjanmerkeistä tai vaikka aikaisemmin lähetetyistä sähköposteista.


On siis suositeltavaa, että annat asiakkaillesi aikaa sopeutua muutokseen. Vanha verkkotunnus kannattaa säilyttää vähintään niin kauan, kun sen rekisteröintiaika päättyy tai jopa vuosi muutoksen jälkeen. Mikäli uudelleenohjaukset on määritelty hyvin ja oikein, niin vanhan verkkotunnuksen säilyttämisestä ei ole paljon muuta haittaa, kuin sen vuosikustannus.

4. Luo uusi sivukartasto vanhan pohjalle.

Kun otat uuden verkkotunnuksen käyttöösi, niin varmista, että sen sivukartasto eli sitemap.xml tiedosto on ajantasalla. Tarvitset sivukartastoa hakukoneoptimoinnissa ja apunasi verkkosivujesi sisällön hallinnassa. Siksi sen säännöllinen tarkastus ja päivittäminen on myös jatkossa järkevää.


Sivustokarttaa ei kannata lähteä rakentamaan kokonaan alusta, sillä se vie sinulta aikaa ja edellyttää tarkkuutta, jolloin riski virheille ja tiedon katoamiseen kasvaa. Hyödynnä sivustokartan rakentamisessa vanhan verkkotunnuksen sitemap.xml tiedostoa. Näin varmistat sen, että sitemap.xml tiedosto, eli sivukartasto on kunnossa ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot verkkosivuistasi.

5. Tarkista ja päivitä verkkosivusi sisältö.

Verkkotunnus muutoksella on lähes poikkeuksetta vaikutusta verkkosivujesi sisältöön. On siis tärkeää, että käyt verkkosivujesi sisällön huolellisesti ja ajan kanssa läpi. Sisällöstä pitää huomioidaan ainakin teksti ja sisäiset linkit sekä sivujen metakuvaukset ja kuvien alt-tekstit. Usein myös logot ja kuvat saattavat vaatia päivitystä, kuten myös valikot ja navigointielementit. Muista, että edellä mainittu sivukartasto on myös hyvä työkalu, kun haluat varmistaa, että olet käynyt jokaisen sivun sisällön osalta läpi.

6. Varmista, että 301-uudelleenohjaus toimii.

Verkkotunnusta vaihtaessa on mahdollista, että verkkosivusi on julkaistu samaan aikaan sekä uudella että vanhalla verkkotunnuksella. Huolehdi, että näin ei pääse käymään. Google ei automaattisesti tiedä, että verkkosivusi ovat vaihtaneet verkkotunnusta tai sitä, että uuden verkkotunnuksen omistaja on sama henkilö, kuin vanhalla verkkotunnuksella. Google on todella herkkä reagoimaan negatiivisesti, jos se havaitsee päällekkäistä sisältöä.


301-uudelleenohjaus ei ole käytännössä sen kummoisempi asia kuin, että vanhalle verkkotunnuksellesi eksynyt verkkovierailija saadaan ohjautuman suoraan uudelle verkkotunnuksellesi. 301-uudelleenohjaus on melko helppo tehdä itsekin, mutta sen tekeminen silti voi vaatia pientä perehtymistä verkkosivun julkaisualustaan. Apua voi ja kannattaa siis pyytää myös omalta hosting- tai webhotellipalveluntarjoajaltasi, jos mahdollista.

7. Kerro Googlelle muutoksesta.

Hakukoneoptimoinnin kannalta on tärkeintä, että Google on tietoinen tekemistäsi muutoksista. Mikäli Googlen algoritmit eivät ymmärrä tekemisiäsi, niin sen ratkaisu on pudottaa löydettävyyttä merkittävästi.


Päivittää tiedot uudesta verkkotunnuksestasi vähintään Google yritysprofiiliin (ent. Google My Business) ja Google Search Consoleen. Google Search Centralista (ent. Google Webmaster) löydät lisää tietoa siitä, mitä ja miten voit auttaa Googlea ymmärtämään verkkosivujasi paremmin.

8. Tarkista ja korjaa Google Analytics asetukset.

Google Analytics saa edelleen dataa verkkosivusi lähdekoodista, koska verkkosivujesi ainoa konkreettinen muutos on sisällön korjauksen lisäksi on verkkotunnuksen vaihtuminen. Toisin sanoen älä tee muutoksia seurantakoodeihin, mutta päivitä uuden verkkotunnuksen tiedot Google Analyticsiin ja testaa, että nämä muutokset myös toimivat. Samaa ohjeistusta kannattaa noudattaa myös muiden verkkoliikenteen seurantatyökalujen kanssa, kuten esimerkkeinä Hotjar ja Facebook Pixel.

9. Päivitä vanha 404-virhesivu.

301-uudelleenohjaus kuljettaa eksyneet verkkovierailijan pääsääntöisesti suoraan oikealle sivulle, mutta on edelleen on mahdollista, että hän kirjoittaa vanhankin osoitteen väärin. Tällöin hän siis ohjautuu vanhan verkkotunnuksesi 404-virhesivulle.


Mikäli asiakas jää siihen käsitykseen, että hänen kirjoittama osoite on virheellinen tai rikki, niin saatat menettää hänet. Ratkaisu on se, että opetat näitä eksyneitä verkkovierailioita löytämään oikealle verkkotunnuksellesi myös jatkossa. Kerro verkkovierailijalle 404-virhesivullasi, että verkkosivusi ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen. 

10. Varmista, että sähköposti ohjautuu sinulle.

Mikäli vaihdat sähköpostiosoitteen vastaamaan uutta verkkotunnustasi, niin kannattaa huomioida, että asiakas ei vaihda sitä automaattisesti tallentamissaan yhteystietoissa. Vanha sähköpostiosoitteesi löytyy varmasti useasta eri paikasta, kuten sosiaalinen media tai julkiset yritystietopalvelut ja sinun yritysprofiilistasi Googlessa. Osaa näistä voit hallita itse, mutta suoraan et kaikkia. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että posti ohjautuu jonkin aikaa vanhasta osoitteesta uuteen. Vaihtoehtoisesti voit myös asettaa vanhaan sähköpostiosoitteeseen automaattivastuksen, jossa kerrot asiakkaallesi muutoksista.

Tämän blogin kirjoittaja

Mika Vaasala on digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, korkeakouluopettaja sekä markkinointialan yrittäjä Jyväskylästä. Mikan kanssa voi ja kannattaa tutustua sekä verkostoitua myös LinkedInistä.

___+358 50 594 0724  ___ mika.vaasala@digitekoja.fi

Digitekoja blogin aloitussivulle

Varaa tapaaminen kanssani

MUISTILISTA VERKKOTUNNUKSEN VAIHTOON

NÄIN ONNISTUT VERKKOTUNNUKSEN VAIHDOSSA

#verkkotunnus #verkkosivut #hakukoneoptimointi


Päivitetty 8.8.2022

Mies käyttää Macbook Pro tietokonetta sylissään ja ruudulla näkyy parrakas avatar hahmo.

Verkkotunnus on olennainen osa yrityksesi brändiä ja löydettävyyttä. Se on sinun verkkosivusi nimi, eli domain. Siksi on tärkeää, että verkkotunnus on brändisi mukainen ja hakukoneystävällinen, sekä herättää luottamusta ja puhuttelee asiakastasi. Verkkotunnus kannattaa siis miettiä tarkkaan, sillä se on usein keskeisin osa yrityksesi digitaalista viestintää ja markkinointia.

On kuitenkin tilanteita, jolloin verkkotunnus kannattaa uudistaa tai vaihtaa. Näitä ovat esimerkiksi muutokset brändissä, palvelussa tai toimintaympäristössä. Yleisesti verkkosivut kannattaa rakennetaan kokonaan uudestaan seuraavalle verkkotunnukselle, mutta kaiken aloittaminen alusta edellyttää paljon työtä, eikä ole välttämättä sen arvoista. Tällöin verkkosivun sisällön siirtäminen suoraan uudelle verkkotunnukselle, on varteenotettava vaihtoehto.

Verkkosivun sisällön siirtoon kannattaa valmistautua huolelle, jos haluat varmistaa, että uudet ja vanhat asiakkaat löytävät sinut myös jatkossa. Harkitsematon verkkotunnuksen vaihto voi johtaa löydettävyyden kannalta tuhoisiin seurauksiin. Verkkosivujen sisällön siirto uudelle verkkotunnukselle on kuitenkin suhteellisen riskitöntä, kun vaan teet sen vaihe vaiheelta oikein. Tässä on kattava muistilista asioista, mitä sinun kannattaa huomoida verkkotunnusta vaihtaessa.

Vaalenpunaisia kukkia täydessä loistossaan sinisen taivaan alla.

Wordpress -verkkosivujen päivitys ja verkkotunnuksen vaihto | Seksuaaliterapeutti Tiija Takanen

Digitekoja Oy on ihmisläheistä ja ammattitaitoista palvelua, joissa sovituista asioista pidetään kiinni, kunnioitetaan asiakkaan vahvuuksia, sekä pyritään laadukkaaseen lopputulokseen. Voin lämpimästi suositella Mikaa, ja aion ehdottomasti käyttää hänen tarjoamiaan digipalveluja jatkossa.

Seksuaaliterapeutti | Tiija Takanen

Lue lisää asiakaskokemuksia

Toimi näin, kun lähdet vaihtamaan verkkotunnuksesi.

1. Varaa uusi verkkotunnus heti.

Haluat tietenkin varmistaa, että saat verkkotunnuksen varmasti itsellesi, mutta verkkotunnuksen varaamiselle ajoissa on myös muita perusteita. Yksi syy on se, että verkkotunnuksilla tehdään kauppaa. Kun olet rekisteröinyt verkkotunnuksen itsellesi, niin kukaan ei voi sitä enää ”varastaa” ja myydä sinulle kovalla hinnalla. Tämä riski on usein pieni, mutta kovassa kilpailussa, trendituotteiden ja -palveluiden sekä isojen brändien kohdalla riski onkin jo isompi.


Toinen syy on mahdollisuus ennakoivaan hakukoneoptimointiin. Vaikka sinulla et olisi heti siirtämässä verkkosivusi sisältöä uudelle verkkotunnuksellesi, niin sinulla on kuitenkin mahdollisuus avata sinne "Rakennamme uutta" tai "Avaamme pian" -sivu. Näin annat ihmisille ja hakukoneille mahdollisuuden löytää ja indeksoida uusi verkkotunnus ennen varsinaista julkaisua.

2. Kerro ajoissa, että vaihdat verkkotunnustasi.

Vaikka tämä muutos ei olisikaan sinusta kovin juhlallinen, niin siitä ei varmasti haittaa, että luot muutoksen ympärille pienen jännitysmomentin. Tämä voi parhaimmillaan johtaa siihen, että uuden verkkotunnuksen myötä yleisömääräsi jopa kasvaa. Mikäli jätät kertomatta muutoksesta ihmisille ajoissa, niin muodostuu kohonnut riski siitä, että osa asiakkaistasi katoaa.

Kerro siis avoimesti ihmisille, että verkkosivusi saa pian uuden nimen. Voit tehdä sen sosiaalisessa mediassa tai vaikka uutiskirjeellä, jos sinulla on asiakkaidesi lupa sellaisen lähettämiseen. Toisaalta voit myös pyytää alasi vaikuttajilta sekä verkostoltasi tukea sanan levittämiseen. Kun olet lopulta siirtänyt verkkosivusi sisällön uudelle verkkotunnukselle, niin palkitse odotus antamalla ihmisille lisäarvoa tarinalla, joka kertoo miksi tai mikä johdatti sinut valitsemaan uuden verkkotunnuksen verkkosivuillesi.

3. Pidä vanha verkkotunnus muutoksen jälkeen.

Vanha verkkotunnuksesi kerää todennäköisesti yhä liikennettä, vaikka muutoksesta olisi mennyt jo tovi ja olisit pyrkinyt myös kertomaan asiasta ajoissa. Liikennettä voi tulla jaetuista sosiaalisen median linkeistä, selaimen kirjanmerkeistä tai vaikka aikaisemmin lähetetyistä sähköposteista.


On siis suositeltavaa, että annat asiakkaillesi aikaa sopeutua muutokseen. Vanha verkkotunnus kannattaa säilyttää vähintään niin kauan, kun sen rekisteröintiaika päättyy tai jopa vuosi muutoksen jälkeen. Mikäli uudelleenohjaukset on määritelty hyvin ja oikein, niin vanhan verkkotunnuksen säilyttämisestä ei ole paljon muuta haittaa, kuin sen vuosikustannus.

4. Luo uusi sivukartasto vanhan pohjalle.

Kun otat uuden verkkotunnuksen käyttöösi, niin varmista, että sen sivukartasto eli sitemap.xml tiedosto on ajantasalla. Tarvitset sivukartastoa hakukoneoptimoinnissa ja apunasi verkkosivujesi sisällön hallinnassa. Siksi sen säännöllinen tarkastus ja päivittäminen on myös jatkossa järkevää.


Sivustokarttaa ei kannata lähteä rakentamaan kokonaan alusta, sillä se vie sinulta aikaa ja edellyttää tarkkuutta, jolloin riski virheille ja tiedon katoamiseen kasvaa. Hyödynnä sivustokartan rakentamisessa vanhan verkkotunnuksen sitemap.xml tiedostoa. Näin varmistat sen, että sitemap.xml tiedosto, eli sivukartasto on kunnossa ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot verkkosivuistasi.

5. Tarkista ja päivitä verkkosivusi sisältö.

Verkkotunnus muutoksella on lähes poikkeuksetta vaikutusta verkkosivujesi sisältöön. On siis tärkeää, että käyt verkkosivujesi sisällön huolellisesti ja ajan kanssa läpi. Sisällöstä pitää huomioidaan ainakin teksti ja sisäiset linkit sekä sivujen metakuvaukset ja kuvien alt-tekstit. Usein myös logot ja kuvat saattavat vaatia päivitystä, kuten myös valikot ja navigointielementit. Muista, että edellä mainittu sivukartasto on myös hyvä työkalu, kun haluat varmistaa, että olet käynyt jokaisen sivun sisällön osalta läpi.

6. Varmista, että 301-uudelleenohjaus toimii.

Verkkotunnusta vaihtaessa on mahdollista, että verkkosivusi on julkaistu samaan aikaan sekä uudella että vanhalla verkkotunnuksella. Huolehdi, että näin ei pääse käymään. Google ei automaattisesti tiedä, että verkkosivusi ovat vaihtaneet verkkotunnusta tai sitä, että uuden verkkotunnuksen omistaja on sama henkilö, kuin vanhalla verkkotunnuksella. Google on todella herkkä reagoimaan negatiivisesti, jos se havaitsee päällekkäistä sisältöä.


301-uudelleenohjaus ei ole käytännössä sen kummoisempi asia kuin, että vanhalle verkkotunnuksellesi eksynyt verkkovierailija saadaan ohjautuman suoraan uudelle verkkotunnuksellesi. 301-uudelleenohjaus on melko helppo tehdä itsekin, mutta sen tekeminen silti voi vaatia pientä perehtymistä verkkosivun julkaisualustaan. Apua voi ja kannattaa siis pyytää myös omalta hosting- tai webhotellipalveluntarjoajaltasi, jos mahdollista.

7. Kerro Googlelle muutoksesta.

Hakukoneoptimoinnin kannalta on tärkeintä, että Google on tietoinen tekemistäsi muutoksista. Mikäli Googlen algoritmit eivät ymmärrä tekemisiäsi, niin sen ratkaisu on pudottaa löydettävyyttä merkittävästi.


Päivittää tiedot uudesta verkkotunnuksestasi vähintään Google yritysprofiiliin (ent. Google My Business) ja Google Search Consoleen. Google Search Centralista (ent. Google Webmaster) löydät lisää tietoa siitä, mitä ja miten voit auttaa Googlea ymmärtämään verkkosivujasi paremmin.

8. Tarkista ja korjaa Google Analytics asetukset.

Google Analytics saa edelleen dataa verkkosivusi lähdekoodista, koska verkkosivujesi ainoa konkreettinen muutos on sisällön korjauksen lisäksi on verkkotunnuksen vaihtuminen. Toisin sanoen älä tee muutoksia seurantakoodeihin, mutta päivitä uuden verkkotunnuksen tiedot Google Analyticsiin ja testaa, että nämä muutokset myös toimivat. Samaa ohjeistusta kannattaa noudattaa myös muiden verkkoliikenteen seurantatyökalujen kanssa, kuten esimerkkeinä Hotjar ja Facebook Pixel.

9. Päivitä vanha 404-virhesivu.

301-uudelleenohjaus kuljettaa eksyneet verkkovierailijan pääsääntöisesti suoraan oikealle sivulle, mutta on edelleen on mahdollista, että hän kirjoittaa vanhankin osoitteen väärin. Tällöin hän siis ohjautuu vanhan verkkotunnuksesi 404-virhesivulle.


Mikäli asiakas jää siihen käsitykseen, että hänen kirjoittama osoite on virheellinen tai rikki, niin saatat menettää hänet. Ratkaisu on se, että opetat näitä eksyneitä verkkovierailioita löytämään oikealle verkkotunnuksellesi myös jatkossa. Kerro verkkovierailijalle 404-virhesivullasi, että verkkosivusi ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen. 

10. Varmista, että sähköposti ohjautuu sinulle.

Mikäli vaihdat sähköpostiosoitteen vastaamaan uutta verkkotunnustasi, niin kannattaa huomioida, että asiakas ei vaihda sitä automaattisesti tallentamissaan yhteystietoissa. Vanha sähköpostiosoitteesi löytyy varmasti useasta eri paikasta, kuten sosiaalinen media tai julkiset yritystietopalvelut ja sinun yritysprofiilistasi Googlessa. Osaa näistä voit hallita itse, mutta suoraan et kaikkia. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että posti ohjautuu jonkin aikaa vanhasta osoitteesta uuteen. Vaihtoehtoisesti voit myös asettaa vanhaan sähköpostiosoitteeseen automaattivastuksen, jossa kerrot asiakkaallesi muutoksista.

Tämän blogin kirjoittaja

Mika Vaasala on digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, korkeakouluopettaja sekä markkinointialan yrittäjä Jyväskylästä. Mikan kanssa voi ja kannattaa tutustua sekä verkostoitua myös LinkedInistä.

___+358 50 594 0724  ___ mika.vaasala@digitekoja.fi

Digitekoja blogin aloitussivulle

toggle mobile menu

Varaa tapaaminen kanssani

MUISTILISTA VERKKOTUNNUKSEN VAIHTOON

NÄIN ONNISTUT VERKKOTUNNUKSEN VAIHDOSSA

#verkkotunnus #verkkosivut #hakukoneoptimointi


Päivitetty 8.8.2022

Mies käyttää Macbook Pro tietokonetta sylissään ja ruudulla näkyy parrakas avatar hahmo.

Verkkotunnus on olennainen osa yrityksesi brändiä ja löydettävyyttä. Se on sinun verkkosivusi nimi, eli domain. Siksi on tärkeää, että verkkotunnus on brändisi mukainen ja hakukoneystävällinen, sekä herättää luottamusta ja puhuttelee asiakastasi. Verkkotunnus kannattaa siis miettiä tarkkaan, sillä se on usein keskeisin osa yrityksesi digitaalista viestintää ja markkinointia.

On kuitenkin tilanteita, jolloin verkkotunnus kannattaa uudistaa tai vaihtaa. Näitä ovat esimerkiksi muutokset brändissä, palvelussa tai toimintaympäristössä. Yleisesti verkkosivut kannattaa rakennetaan kokonaan uudestaan seuraavalle verkkotunnukselle, mutta kaiken aloittaminen alusta edellyttää paljon työtä, eikä ole välttämättä sen arvoista. Tällöin verkkosivun sisällön siirtäminen suoraan uudelle verkkotunnukselle, on varteenotettava vaihtoehto.

Verkkosivun sisällön siirtoon kannattaa valmistautua huolelle, jos haluat varmistaa, että uudet ja vanhat asiakkaat löytävät sinut myös jatkossa. Harkitsematon verkkotunnuksen vaihto voi johtaa löydettävyyden kannalta tuhoisiin seurauksiin. Verkkosivujen sisällön siirto uudelle verkkotunnukselle on kuitenkin suhteellisen riskitöntä, kun vaan teet sen vaihe vaiheelta oikein. Tässä on kattava muistilista asioista, mitä sinun kannattaa huomoida verkkotunnusta vaihtaessa.

Vaalenpunaisia kukkia täydessä loistossaan sinisen taivaan alla.

Wordpress -verkkosivujen päivitys ja verkkotunnuksen vaihto | Seksuaaliterapeutti Tiija Takanen

Digitekoja Oy on ihmisläheistä ja ammattitaitoista palvelua, joissa sovituista asioista pidetään kiinni, kunnioitetaan asiakkaan vahvuuksia, sekä pyritään laadukkaaseen lopputulokseen. Voin lämpimästi suositella Mikaa, ja aion ehdottomasti käyttää hänen tarjoamiaan digipalveluja jatkossa.

Seksuaaliterapeutti | Tiija Takanen

Lue lisää asiakaskokemuksia

Toimi näin, kun lähdet vaihtamaan verkkotunnuksesi.

1. Varaa uusi verkkotunnus heti.

Haluat tietenkin varmistaa, että saat verkkotunnuksen varmasti itsellesi, mutta verkkotunnuksen varaamiselle ajoissa on myös muita perusteita. Yksi syy on se, että verkkotunnuksilla tehdään kauppaa. Kun olet rekisteröinyt verkkotunnuksen itsellesi, niin kukaan ei voi sitä enää ”varastaa” ja myydä sinulle kovalla hinnalla. Tämä riski on usein pieni, mutta kovassa kilpailussa, trendituotteiden ja -palveluiden sekä isojen brändien kohdalla riski onkin jo isompi.


Toinen syy on mahdollisuus ennakoivaan hakukoneoptimointiin. Vaikka sinulla et olisi heti siirtämässä verkkosivusi sisältöä uudelle verkkotunnuksellesi, niin sinulla on kuitenkin mahdollisuus avata sinne "Rakennamme uutta" tai "Avaamme pian" -sivu. Näin annat ihmisille ja hakukoneille mahdollisuuden löytää ja indeksoida uusi verkkotunnus ennen varsinaista julkaisua.

2. Kerro ajoissa, että vaihdat verkkotunnustasi.

Vaikka tämä muutos ei olisikaan sinusta kovin juhlallinen, niin siitä ei varmasti haittaa, että luot muutoksen ympärille pienen jännitysmomentin. Tämä voi parhaimmillaan johtaa siihen, että uuden verkkotunnuksen myötä yleisömääräsi jopa kasvaa. Mikäli jätät kertomatta muutoksesta ihmisille ajoissa, niin muodostuu kohonnut riski siitä, että osa asiakkaistasi katoaa.

Kerro siis avoimesti ihmisille, että verkkosivusi saa pian uuden nimen. Voit tehdä sen sosiaalisessa mediassa tai vaikka uutiskirjeellä, jos sinulla on asiakkaidesi lupa sellaisen lähettämiseen. Toisaalta voit myös pyytää alasi vaikuttajilta sekä verkostoltasi tukea sanan levittämiseen. Kun olet lopulta siirtänyt verkkosivusi sisällön uudelle verkkotunnukselle, niin palkitse odotus antamalla ihmisille lisäarvoa tarinalla, joka kertoo miksi tai mikä johdatti sinut valitsemaan uuden verkkotunnuksen verkkosivuillesi.

3. Pidä vanha verkkotunnus muutoksen jälkeen.

Vanha verkkotunnuksesi kerää todennäköisesti yhä liikennettä, vaikka muutoksesta olisi mennyt jo tovi ja olisit pyrkinyt myös kertomaan asiasta ajoissa. Liikennettä voi tulla jaetuista sosiaalisen median linkeistä, selaimen kirjanmerkeistä tai vaikka aikaisemmin lähetetyistä sähköposteista.


On siis suositeltavaa, että annat asiakkaillesi aikaa sopeutua muutokseen. Vanha verkkotunnus kannattaa säilyttää vähintään niin kauan, kun sen rekisteröintiaika päättyy tai jopa vuosi muutoksen jälkeen. Mikäli uudelleenohjaukset on määritelty hyvin ja oikein, niin vanhan verkkotunnuksen säilyttämisestä ei ole paljon muuta haittaa, kuin sen vuosikustannus.

4. Luo uusi sivukartasto vanhan pohjalle.

Kun otat uuden verkkotunnuksen käyttöösi, niin varmista, että sen sivukartasto eli sitemap.xml tiedosto on ajantasalla. Tarvitset sivukartastoa hakukoneoptimoinnissa ja apunasi verkkosivujesi sisällön hallinnassa. Siksi sen säännöllinen tarkastus ja päivittäminen on myös jatkossa järkevää.


Sivustokarttaa ei kannata lähteä rakentamaan kokonaan alusta, sillä se vie sinulta aikaa ja edellyttää tarkkuutta, jolloin riski virheille ja tiedon katoamiseen kasvaa. Hyödynnä sivustokartan rakentamisessa vanhan verkkotunnuksen sitemap.xml tiedostoa. Näin varmistat sen, että sitemap.xml tiedosto, eli sivukartasto on kunnossa ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot verkkosivuistasi.

5. Tarkista ja päivitä verkkosivusi sisältö.

Verkkotunnus muutoksella on lähes poikkeuksetta vaikutusta verkkosivujesi sisältöön. On siis tärkeää, että käyt verkkosivujesi sisällön huolellisesti ja ajan kanssa läpi. Sisällöstä pitää huomioidaan ainakin teksti ja sisäiset linkit sekä sivujen metakuvaukset ja kuvien alt-tekstit. Usein myös logot ja kuvat saattavat vaatia päivitystä, kuten myös valikot ja navigointielementit. Muista, että edellä mainittu sivukartasto on myös hyvä työkalu, kun haluat varmistaa, että olet käynyt jokaisen sivun sisällön osalta läpi.

6. Varmista, että 301-uudelleenohjaus toimii.

Verkkotunnusta vaihtaessa on mahdollista, että verkkosivusi on julkaistu samaan aikaan sekä uudella että vanhalla verkkotunnuksella. Huolehdi, että näin ei pääse käymään. Google ei automaattisesti tiedä, että verkkosivusi ovat vaihtaneet verkkotunnusta tai sitä, että uuden verkkotunnuksen omistaja on sama henkilö, kuin vanhalla verkkotunnuksella. Google on todella herkkä reagoimaan negatiivisesti, jos se havaitsee päällekkäistä sisältöä.


301-uudelleenohjaus ei ole käytännössä sen kummoisempi asia kuin, että vanhalle verkkotunnuksellesi eksynyt verkkovierailija saadaan ohjautuman suoraan uudelle verkkotunnuksellesi. 301-uudelleenohjaus on melko helppo tehdä itsekin, mutta sen tekeminen silti voi vaatia pientä perehtymistä verkkosivun julkaisualustaan. Apua voi ja kannattaa siis pyytää myös omalta hosting- tai webhotellipalveluntarjoajaltasi, jos mahdollista.

7. Kerro Googlelle muutoksesta.

Hakukoneoptimoinnin kannalta on tärkeintä, että Google on tietoinen tekemistäsi muutoksista. Mikäli Googlen algoritmit eivät ymmärrä tekemisiäsi, niin sen ratkaisu on pudottaa löydettävyyttä merkittävästi.


Päivittää tiedot uudesta verkkotunnuksestasi vähintään Google yritysprofiiliin (ent. Google My Business) ja Google Search Consoleen. Google Search Centralista (ent. Google Webmaster) löydät lisää tietoa siitä, mitä ja miten voit auttaa Googlea ymmärtämään verkkosivujasi paremmin.

8. Tarkista ja korjaa Google Analytics asetukset.

Google Analytics saa edelleen dataa verkkosivusi lähdekoodista, koska verkkosivujesi ainoa konkreettinen muutos on sisällön korjauksen lisäksi on verkkotunnuksen vaihtuminen. Toisin sanoen älä tee muutoksia seurantakoodeihin, mutta päivitä uuden verkkotunnuksen tiedot Google Analyticsiin ja testaa, että nämä muutokset myös toimivat. Samaa ohjeistusta kannattaa noudattaa myös muiden verkkoliikenteen seurantatyökalujen kanssa, kuten esimerkkeinä Hotjar ja Facebook Pixel.

9. Päivitä vanha 404-virhesivu.

301-uudelleenohjaus kuljettaa eksyneet verkkovierailijan pääsääntöisesti suoraan oikealle sivulle, mutta on edelleen on mahdollista, että hän kirjoittaa vanhankin osoitteen väärin. Tällöin hän siis ohjautuu vanhan verkkotunnuksesi 404-virhesivulle.


Mikäli asiakas jää siihen käsitykseen, että hänen kirjoittama osoite on virheellinen tai rikki, niin saatat menettää hänet. Ratkaisu on se, että opetat näitä eksyneitä verkkovierailioita löytämään oikealle verkkotunnuksellesi myös jatkossa. Kerro verkkovierailijalle 404-virhesivullasi, että verkkosivusi ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen. 

10. Varmista, että sähköposti ohjautuu sinulle.

Mikäli vaihdat sähköpostiosoitteen vastaamaan uutta verkkotunnustasi, niin kannattaa huomioida, että asiakas ei vaihda sitä automaattisesti tallentamissaan yhteystietoissa. Vanha sähköpostiosoitteesi löytyy varmasti useasta eri paikasta, kuten sosiaalinen media tai julkiset yritystietopalvelut ja sinun yritysprofiilistasi Googlessa. Osaa näistä voit hallita itse, mutta suoraan et kaikkia. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että posti ohjautuu jonkin aikaa vanhasta osoitteesta uuteen. Vaihtoehtoisesti voit myös asettaa vanhaan sähköpostiosoitteeseen automaattivastuksen, jossa kerrot asiakkaallesi muutoksista.

Tämän blogin kirjoittaja

Mika Vaasala on digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, korkeakouluopettaja sekä markkinointialan yrittäjä Jyväskylästä. Mikan kanssa voi ja kannattaa tutustua sekä verkostoitua myös LinkedInistä.

___+358 50 594 0724  ___ mika.vaasala@digitekoja.fi

Digitekoja blogin aloitussivulle